Hogepriester van Oranje

Title: Hogepriester van Oranje
Location: Kunstruimte SKPN Station Noord, Kastanjelaan 1 te Groningen
Description: Hogepriester van Oranje is een kunstproject van Johan van der Dong in het kader van het WK Voetbal deze zomer. De kunstenaar zal tijdens de opening een zegen over het toernooi gaan afsmeken zodat alle voetbalgoden ons gunstig gestemd zullen zijn. Zo zal hij het bier en de chips gaan zegenen die gedurende het WK door menig supporter als een avondmaal genuttigd gaan worden.
Met dit project wil de kunstenaar laten zien dat de wijze waarop wij Nederlanders van dit evenement een volksfeest maken die bijna grenst aan het beleven van een religie. Alles kleurt oranje. Wij wanen ons direct al wereldkampioen. En blijven hierin geloven zolang we in de race zijn voor het wereldkampioenschap. Al lijkt het dit jaar mee te vallen, maar ja bij ons als knotsgekke Nederlanders weet je het maar nooit.
Het project vind plaats in het Noorderstation te Groningen wat voor deze gelegenheid tot een voetbalkerk zal worden omgetoverd, waar mensen hun voetbalhelden kunnen aanbidden, en dan in het bijzonder de helden die op het WK hun opwachting gaan maken. Op de trappen van het Noorderstation te Groningen zullen daartoe kussentjes worden gelegd waarop mensen voor hun held kunnen gaan knielen. Hierbij worden ze omringd met allerlei oranjeprullaria uit vroeger tijden samen met door de kunstenaar vervaardigde tekeningen en schilderijen.
Johan van der Dong weet kunst en humor in zijn projecten met elkaar te verbinden waardoor hij ons gedrag al spiegelende weet te verklaren. Deze kunstenaar zet ons daarmee in zijn beeldend en conceptueel werk op verassende denksporen waardoor we als vanzelf de wereld om ons heen wat meer weten te relativeren.
Het Noorderstation te Groningen is als locatie gekozen vanwege het feit dat we als mens altijd onderweg zijn. Iedere dag vervolgen we onze bijzondere reis waarbij we als mens ijkpunten nodig hebben die als houvast in ons bestaan moeten dienen. In ons levenspatroon past voetbal door haar beleving daar naadloos in. Het adres van het Station Noord is Kastanjelaan 1 te Groningen.
Johan van der Dong werd bekend met projecten zoals de Postbus van God, Gods Hotline, de Voetwassing en de Postbus van Allah. Voor deze project en werd hij in 2012 en 2013 genomineerd voor Passion voor Freedomaward te London tijdens het Passion for Freedomfestival aldaar
Voor meer informatie Johan van der Dong 06 13063200 of Henk Puts (SKPN) 06
info@johanvanderdong.nl www.johanvanderdong.nl

Start Time: 15:00
Date: 2014-06-04

Gepubliceerd door

johan van der Dong

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_van_der_Dong

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial